Den perfekta världen för bliningar

Livet som synskadad är verkligen jobbigt ibland. Om man vill att något ska bli av, får man fixa det själv, även om det inte är ens jobb. Alla ska ju ha lika möjligheter, men det stämmer inte. Alla som går i skolan får sina material på svartskrift och kan skriva prov på papper. De kan spela vilken sport de vill. Fotboll handboll och massa andra sporter. De kan kolla på tv och få sina textrader översatta. De köpa vilken dator som helst och inte behöva skaffa massa program till datorn, mobilen eller vad det är de behöver. De kan bli anställd nästan vart som helst, industrijobb, restaurangjobb, och sådant som kanske inte krävar utbildnin. Men vi kan endast ha Kontorsjobb, sjukgymnastik, masage och lite sådana jobb. Okej. Jag medger att det är lite överdrivet, att jag överdriver. I de flesta ställen är det så.

Om jag fick skulle jag vilja skapa en värld perfekt för blindningar. En värld där allt är tvärt om. Bara för att jävlas med seende, med seende som inte förstår. För att folk ska förstå,  måste man generalisera en aning, det vill säga en hel del. Men i alla fall.

Den perfekta världen i skolan vore att Alla lärare var synskadade eller blinda. INgen får Se mer än 10 %. Lärarna har datorer antingen med förstoringsprogram eller ingen skärm alls. Alla lärare läser med antingen punkskrift eller förstoring. De kan också läsa med talsyntes. Alla seende elever ska ha på sig bindlar. De får en var sin dator att jobba med.  Alla elever som ser mer än 10 % MÅSTE ha på sig bindlar. Varje elev ska kunna punkt, så att de kan hitta  till sina platser. Alla seende ska kunna punkt, för det är det mest på. Det finns inga papper och pennor i skolan. Det ska vara otillåtet.

Jag kanske överdrev en smula. Men det är så det är i den vanliga världen. Den anpassar sig inte för oss synskadade. Deet blir en synskadads jobb att springa och leta efter ansvariga för att man ska göra en tenta, trots att det inte är ens jobb. Det är ju lärarens jobb. Men, Världen är som den är och har svårt för drastiska förändringar. Det enda tillfredställande man har här i livet är att förvränga det man ser och göra det så knäppt det bara kan bli. Blindningar får gärna hjälpa till och göra världen till en dystopi, en så förvrängd värld för seende som det bra går.


Kommentarer
Postat av: Johan

Hm, det skulle vara ganska kul att testa.. men det är ju så, allt blir mycket mer komplicerat om man inte ser. Man måste tänka på saker som seende inte behöver bry sig ett smack om när man köper något som t.ex. en mp3. En seende kan köpa vilken som helst, men det går inte för oss för det är inte säkert att programvaran till den är kompatibel med Windows och därmed inte stöds av Jaws. En massa skit man måste ta reda på innan man köper något..

2008-12-10 @ 17:06:30
URL: http://schumacher4ever.blogg.se/
Postat av: your sis

Lisa! I know you're mad, but I didn't know you were that mad.

Springa efter lärare för att göra omtenta gör ju jag också.

2008-12-12 @ 23:36:19
URL: http://tingtingly.blogspot.com
Postat av: lil sis

Lisa! I know you're mad, but I didn't know you were that mad.

Springa efter lärare för att göra omtenta gör ju jag också.

2008-12-12 @ 23:39:00
URL: http://tingtingly.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0